Markarbetesövningar 

”Ökad galopp"

Många rider oftast bara i arbets- och samlad galopp vilket gör att man känner sig obekväm och har svårare att reda ut situationen när tempot blir högre och hästen känns stark. Träna på att rida i ökad galopp, inte bara en långsida utan gör en övning. Tex: öka upp tempot rejält på långsidan, minska lite grann på kortsidan (mest balansera upp på yttersidan - tempot ska fortfarande vara betydligt mer än arbetsgalopp), vänd snett igenom och byt galopp, öka upp igen ordentligt på långsidan.

Det viktiga är att vara följsam i hand/arm i galopprörelsen och att ha hästen "framför skänkeln" så den håller en rund och balanserad galopp som "håller ihop". Det kan vara lämpligt att tex göra en halt o rygga om hästen blir för lång och du tappar kontakten med bakbenen. Tänk på att en pigg eller het häst oftast blir värre av att man bara kortar och samlar.


Ryggning

bör användas i det dagliga arbetet då det kontrollerar lydnad och är en bra gymnastik för hästen. Gör även direkt från skritt. Ex på övning: galoppera på kvartslinjerna, gör halt några meter in på långsidan, rygga, se till att hästen skrittar lugnt ur ryggningen och fatta därefter galopp, gör halt-ryggning på båda långsidorna. Om hästen är ovillig att rygga så kan det underlätta för den om du lättar lite med rumpan ur sadeln eftersom den välver ryggen mer i ryggningen. Vill den inte alls så börja rygga från marken.  

Sits o balans

För att förbättra sitsen är ridning utan stigbyglar väldigt bra. Ta för vana att göra det 1 ggr/vecka, lämpligt är ca 15-20 min av ett markarbetes pass när hästen är uppvärmd. Ännu bättre är om du kan bli longerad utan tygel (knut på) och stigbyglar, hästen bör vara inspänd. Tänk i första hand på mellandelen, var stadig i mage/ländrygg och känn sittbenen i sadeln. Behöver du ha repetition av lodräta sitsen så ta hjälp av en bok (Ridhandboken el dyl). Barbacka ridning är bra för balans o följsamhet men man hamnar inte alltid i en bra lodrätsits. 

Övergångar

Öva upp timingen på dina hjälper och lydnad-styrka hos hästen genom att använda mycket övergångar. En övergång är halt-skritt, skritt-trav-skritt, trav-galopp-trav, korta stegländen några steg. Även tex när ni går in i och ur en skänkelvikning är övergång. Tänk ut olika övningar och försök att koncentrera dig på själva övergången, tex på 20m volten sakta av till skritt varje gång du passerar meddelinjen (2ggr per varv), ha disciplin att förbereda och göra avsaktningen på samma ställe varje varv. För det är övergången som gör hästen lydig, mjuk och stark inte att de böjer fint på nacken däremellan! Är det övergångarna i skänkelvikning du tränar på så är det just övergångarna inte en lång skänkelvikning som ger resultat, det räcker då med 4-5 steg åt sidan.

För att hästen skall kunna göra sitt bästa så måste du öva din tajmning mellan hjälperna, tex i en övergång skritt-trav skall eftergiften ske i själva övergången för att hästen skall kunna bära/runda sig in i traven. Läs gärna en ridinstruktionsbok så du har koll på ordningen i hjälpgivningen.

 
Öka smidighet och följsamhet för hjälperna

Använd tex korner, bommar, stöd och gör en "slinga". Gör bågar - både djupa och som en halv liten volt, tydliga fyrkantsvängar och växla med någon rakare linje. Det skall vara lite jobbigt för hästen att ta sig runt slingan, tänj på gränsen till vad hästen är van vid. Tänk på att försöka få hästen att böja sig och spåra, för att komma undan brukar de slänga ut bakdelen - ha en tydlig ytterskänkel. Var tydlig i din position och sitt mitt över eller lite med i svängen, ha hästen mellan skänklarna. Ha ett lägre tempo än arbetstrav i slingan och fräscha upp traven mellan gångerna du rider slingan.

 

Olika positioner och tempon
1. Börja i arbetsgalopp 2. korta tygeln och ställ dig i lätt sits och öka sedan tempot genom att följa hästens rörelse med hand-arm (skänkel). 3. Minska tempot genom att bli still med rörelsen i handen-armen (utan att ta bakåt). 4. Sätt dig ner och minska mer genom att du får en upprätt position och kommer närmare hästen.
Viktigt i övningen är att handen-armen är följsam (ej drar bakåt) och avspänd för att hästen ska ha möjlighet att minska i balans.

Vänd rätt upp vid C, fortsätt längs medellinjen 5-10 m, skänkelvikning ut till långsidan, rid gärna rakt fram några steg (mot kortsidan) mitt i skänkelvikningen. Vid långsidan öka upp till mellantrav, runda av svängarna så du kan behålla det längre travsteget, vänd upp på meddellinjen vid A, skänkelvikning igen. Skänkelvikning och minskning skall ske samtidigt, rid i samma varv (byt efter en stund). Bygg ut övningen genom att fatta galopp ur skänkelvikningen och bryt av när du går in i nästa skänkelvikning. Avsluta varje skänkelvikning med ytterskänkel - ge inner hand, var noggrann med att behålla rytmen hela vägen.

Utgå från fyrkantspåret. 1. Lägg en volt, 10-15 m diam. 2. Vid fyrkantspåret håll hästens böjning längs spåret, se till att halsen är rak (stöd på yttertygel) 3. Efter ca 15-20 m gå in i en ny volt.
Bygg på övningen genom att sista stegen ur volten börja rida framåt och öka upp till mellantrav på spåret, hästen rak. Minska och börja böj hästen alt. rid öppna och gå sedan in i ny volt. Ha nu ca 30-40 m mellan volterna.
Var noggrann med att inner hand ger eftergifter när hästen arbetas böjd. Att det är ytterskänkel som vänder in i volten. Använd blicken och som vanligt sitt mer på inre sittbenet i volterna.
Gör även övningen i galopp.