Kraniosakral terapi - människa

Kraniosakral teriap (ks) är en varsam metod som släpper på spänningar i bindväv, ligament och muskler så att ben, leder och organ återgår till normalt läge.

Behandlingen utgår från den kraniosakrala rytmen som kan kännas i hela kroppen, den uppkommer genom vätskornas rörelse där ryggmärgsvätskan har stor betydelse.


Behandlingen sker på kroppens egna villkor, det förekommer ingen form av "knäckning".
Förändringarna sker med minimal forcering av kroppen.

En kraniosakral terapeut har kunskaper om kroppens anatomi och hur allt fysiskt samverkar med varandra.


Vad kan behandlas?

Ett svar på fysiska törnar, medfödda fel och emotionell stress är att kroppens vävnader drar ihop sig och kan förbli kontraherade. Trauman som lagras i kroppen ger den begränsad funktion och skapar problem. Symtomen kan visa sig både fysiskt och emotionellt.


- Spändhet/smärta i nacke, rygg och höfter
- Snedhet i bäcken
- Led- och muskelvärk
- Huvudvärk/migrän
- Musarm, frozen shoulder
- Stressrelaterade åkommor både på fysisk och även mental nivå
- Underlättar vid autoimmuna sjukdomar som tex fibromyalgi, reumatism
- Utmattning och depression

 

Hur går behandlingen till?
Behandlingen är mycket mjuk och endast lätta tryck används. Vanligvis ligger klienten på rygg, ibland sittande. Behandlingen sker påklädd, ha gärna bekväma och löst sittande kläder om möjligt.

Terapeuten utgår från den kraniosakrala rytmen för att hitta störningar. Genom att använda lätta tryck i problemområdet svarar kroppen med att hårfint dra ihop sig, terapeuten följer rörelsen och stödjer den läkande processen. När vävnaden återgått till sin naturliga balans ökar blodförsörjningen, spänningen släpper och vävnaden återfår sin rätta rörelse.


Historia

Kraniosakral terapi har utvecklats ur kraniell osteopati. Osteopatin, läran om skelettet, är den ursprungliga formen av manuell medicin som grundades i slutet på 1800-talet av den amerikanska läkaren Dr Andrew T Still.

På 1920-talet påbörjades forskning inom det kraniosakrala området av bland annat osteopat William G Sutherland. Han påvisade att systemet som består av centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, de olika hinnorna runt hjärna och ryggmärg, kraniets fogleder och korsbenets rörelse i förhållande till bäckenet har en egen rytm. Sutherland upptäckte att det gick att påverka det kraniosakrala systemet med olika behandlingstekniker.

Sutherlands arbete har utvecklats ännu mer och i dag vet man att det går att påverka i princip alla kroppens vävnader med kraniosakrala behandlingstekniker.


Grundutbildningen Kraniosakral terapi på människa har jag genomfört hos Bröderna Tranbergs institut i Göteborg.

I utbildningen ingår även att studera 30 p Medicinsk introduktion på universitet.

Tranbergs har bla genomfört forskningsprojekt i samarbete med Sahlgrenska sjukhuset.
 

Referens, klicka här


Är medlem i Kraniosakrala Terapeut förbundet, KSTF.

För mer information besök gärna: