Kraniosakral terapi - Häst

Kraniosakral (KS) terapi är en behandlingsmetod som utvecklats ur osteopatin och grundades i början av 1900-talet. I humanvården används den bla på sjukhus i England och USA. Även veterinärer i Europa använder metoden, bla den danska veterinären Rikke Schultz talar mycket gott om den goda effekten.

Det är en mycket mjuk metod där man hjälper kroppens fantastiska förmåga till självläkning. Leder, skelett, vävnader och muskler kan behandlas. Det förekommer ingen form av "knäckning". Mycket bra att använda som rehabilitering efter veterinärvård och självklart i förebyggande syfte innan skadorna kommer. Kan ej ersätta veterinärvård, mycket viktigt att i första hand uppsöka veterinär vid behov.
En KS-terapeut åstakommer lika mycket som en massör, kiropraktor eller equiterapeut men med minimala forcering av kroppen.

Exempel på problem som kan behandlas:  
- Spändhet/smärta i nacke, rygg och bakdel
- Snedhet i bäcken
- Smärta i käkled
- Huvudskygg eller emotionellt problem (sur, arg, trött, nedstämd)
- Rörelsestörning
- Ojämn i sidorna och spänd i arbetet
- Musklar sig dåligt eller ojämnt
- Även difusa problem som inte går att ta på.

Namnet kommer från latinska orden kranium och sakrum (korsben).
Behandlingen utgår från de rörelser som bildas när ryggradsvätskan pumpas från kraniet genom ryggraden och tillbaka, kan kännas överallt i kroppen. Genom att använda denna rörelse hittar terapeuten restriktionerna och kan sedan med lätta tryck och specifika tekniker hjälpa kroppen att lösa dessa spänningar. Hela kroppen påverkas på ett positivt sätt av behandlingen.

Våra hästar utsätts dagligen för yttre påverkan som inte är naturlig för dem, tex utrustning (träns, sadel, täcken) och ryttarens inverkan (position och balans). Det inträffar saker som vi inte ser i hagen och i boxen. Hästen har en urgammal instinkt att försöka dölja ev skada eftersom den är ett bytesdjur som inte ska visa svaghet då rovdjuren alltid väljer det svagaste djuret i flocken. Hästen avlastar då den kroppsdel som gör ont för att se frisk ut och det kan leda till ytterligare skador.

Kraniosakral behandling kan med fördel användas för att förebygga allvarligare skador och även vid akuta trauman, tex om hästen går omkull.
Har sett många positiva resultat, se Femme brevid.
Välkommen att boka!

Referens, klicka här.

Stoet Femme
Bilden nedan är tagen vid första behandlingen efter konvalecens i ca 2 månader pga kraftiga knäledsinflammationer båda bak (friskförklarad av veterinär).
Här är Femme 3 månader senare med regelbundna behandlingar och mycket försiktig igångsättning.

Jämför halslinjerna och hållningen.

På första bilden står Femme och hänger på sin framdel. Linjerna på bakdelen har även förbättras och visar tydlig skillnad. Femme hadde även vissa partier som var hårda och stod ut som bulor. Även dom har mjuknat och slätas ut på den undre bilden.