Bom och hinder övningar 

Hitta rytmen och vägarna

En av de viktigaste sakerna när vi hoppar banor är att hitta en jämn rytm och flyt i ridningen. Ett bra sätt att öva det är att hitta på en bana och lägga ut bommar istället för hinder. Rid sedan banan många gånger, rid den i olika tempon så du även behärskar den med större galoppsprången. Öva att använda blicken och rid vägarna väl. Utveckla övningen med att läggs upp bommarna på typ cavalettistöd.


Olika längd på galoppsprång – böjt spår

Lägg 3 bommar på en 20 m volt (som en solfjäder), avstånd mitt på bommarna 6 m häst – 5,5 m ponny = ett galoppsprång. Variera nu var du rider över bommarna, innerkanten är kortare språng och ytterkanten längre språng. Börja på mitten, normala språng. Byt varv ofta. Sträva efter att kunna mjukna med handen före bommarna vilket kräver att du har hästen i balans och att den följer inner o ytterskänkel för att kunna hålla det böjda spåret.

 

Sits o balans

Två små hinder med 9 m mellan på ena långsidan, två språng. Andra långsidan ett litet hinder med bom före och efter, 6 m mellan bom o hinder. Rid övningen i galopp utan stigbyglar. Var noggrann med din position, linjerna och att du är mitt över varje hinder. Detta är också en bra övning för att komma intill hästen och kunna inverka före o efter hinder.


Placera ut bommar lite "obestämt" på ridbanan

..behöver inte vara några utmätta avstånd om det är linjer (är det tex 1 språng så mät). Använd dem hela ridpasset från att du skrittar fram tills du "travar ner". Gör olika övningar runt och över bommarna. Detta är ett mycket bra sätt att öva blicken och att ha disciplin på vilka vägar man rider.

Variera antal galoppsrång

Lägg ut 2 bommar med ca 20 m (18 m ponny) mellanrum. Börja med att trava över 1:a gör halt el skritt mellan och trava över 2:a bommen. Gör samma sak i galopp. När det fungerar bra i båda varven så börja med 6 galoppsprång mellan bommarna. Variera sedan med 7, 6 och 5 språng.
Att tänka på: det skall vara en rak linje, sista galoppsprånget skall vara "positivt" (tvärtemot är när hästen "stöter" in ett halvt sista galoppsprång), sits mitt över och ha en följsam arm både i förhållning och i det längre galoppsprånget. Kan även användas med små hinder.


Vändning
Börja med att rida en fyrkant i skritt sedan trav och känn att du är i balans i vändningarna och att hästen följer med hjälperna.
Lägg 3- 4 bommar i fyrkanten, som bör vara minst 20 m x 20 m, och rid övningen i galopp. Bommarna placeras både före och efter sväng, låt en sida på fyrkanten vara utan bom. Lägger du 2 bommar efter varandra så ha 3 m för häst och 2,5 m ponny.
Blicken ska hela tiden vara en sida före. Hitta en lugn rytm och var noggrann med att du sitter rakt och låter hästen hitta sin balans. Vanligt fel är att ryttaren hamnar på utsidan i vändningarna och att innerhand vänder istället för ytterskänkel.

Träna styrka/balans i mellandelen, hästen lydnad/balans
Lägg 3 bommar mitt på ena långsidan, 5,5 m ponny och 6 m häst. Galoppera över bommarna och före svängen ut på kortsidan bryt av till trav (använd väggen/staketet om det behövs), trava långsidan böj eller rid bogen in, fatta galopp strax före kortsidan, galopp över bommarna.

Sitt tydligt mitt över och med mellandelen stabil över bommarna och i avbrottet. Byter hästen galopp över bommarna har du tappat mellandelen och/eller hästens utsida, samma gäller för avbrottet om det blir i obalans. Tips är att "spänna" magen, skjuta fram höfterna och känna sittbenen.
Det är en bra övning att göra utan stigbyglar.

 

Förbereda "omhoppning"/fas 2

Att rida korta svängar och ett högre tempo på hinder i den höjd du tävlar kan göra hästen lite het och/eller slarvig i tekniken, öva därför på bommar och mycket små hinder. Att rida mycket kort anridning och även diagonalt över bom övar upp vändbarheten på hästen. Tänk på att öva din blick, det är det viktigaste för att kunna komma snabbast väg fram. Öva på att komma runt i svängen med så få galoppsprång som möjligt, räkna gärna och gör om svängen för att se om du kan ta bor språng. Oftast så går det fortare att ha kontroll på galoppsprången än att bara rida fort.

 

Hoppa på böjt spår

Lägg 3 bommar, 3 m häst – 2,5 m ponny, mitt på ridbanan i en "solfjäder" så man följer böjda spåret på volten (mittenbommen längs med medellinjen). Börja med att trava över och sedan galopp, viktigt att här känna att du kan behålla böjningen över bommarna så är möjligheten större att det även lyckas i hoppningen. Gör det i båda varven. Variera också genom att använda olika tempon efter bommarna - på den slutna delen av volten.
Lägg sedan upp ett rättuppstående hinder på medellinjen och ha ca 5 m mellan bom och hinder före och efter (0,5 m mindre för ponny). Galoppera över detta. Var nu noga med att du sitter med i volten, håller linjen på det böjda spåret och böjningen. Dessa tre saker är lätt att tappa bort när det kommer upp ett hinder! Ta gärna ett varv på fyrkanten emellanåt och rid lite större galoppsprång.


Landa i rätt galopp efter hinder

Ställ upp ett hinder mitt på ridbanan - längs med medellinjen. Rid nu på stora åttvolten och hoppa hindret varje gång du byter varv. Se till att ca 2 galoppsprång före och efter hinder är på rak linje till en början. Var noggrann med blicken och se var du är på väg, det påverkar din position som visar hästen åt vilket håll ni ska. Har du svårt att få hästen att landa i rätt galopp så be någon stå rakt bakom hindret och berätta om du sitter snett (lägger vikten på utsidan), är så fallet så dra tillbaka ytter axel och skjut fram innerhöft så hamnar du rätt. När det fungerar bra så hoppa hindret lite mer på diagonal anridning.